Bucătăria simplă țărănească nu mai este demult cea de ieri. Să fie de vină numai înlocuirea vechilor plite cu cercuri de...
Ce vremuri erau odinioară! Chipul mătușii Ioana a lu Moș Florea Nicolae din Licuriciul Teleormanului se umple de zâmbet când...
În România trăiesc nouăsprezece comunităţi etnice istorice - adică acelea aflate aici de sute de ani -, cărora li se alătură...
Există cutuma că românii nu gătesc mâncăruri cu sosuri dulci, că acestea nu ar fi, la o adică, retete romanesti. Totuși, eu...
Toci - în Ținutul Neamțului. Tocinei - în Bucovina. Oricare le-ar fi numele - și oricare ar fi diferențele de rețetă -...
Cauți să afli adevăratele retete romanesti? Poate ar trebui să te așezi la masă în trapeza unei mănăstiri. Acolo vei...
La Bistra Mureșului, în casa familiei Vlasa, din meniul dimineții nu lipsește niciodată tocănița de vițel cu mămăligă. E una...
Vasul în care se pregăteşte kugelhopful te face să te gândeşti fie la un turban, fie la razele soarelui. De altfel, într-o...
Să trecem iarăși munții, în Ardeal, în căutare de retete romanesti. Pe gustul vostru, al tuturor! Vă promit azi o rețetă...
Din Ardealul gusturilor împerecheate, cu… căsătorii mixte între bucate, vine și această rețetă ce-a primit drept zestre… o...
Ei, au rămas în urmă toate copturile Crăciunului și ale Revelionului. La câți veniră în ospeție zilele acestea, m-aș fi mirat...
Nu știu cât de atent ați ascultat domniile voastre colindele din iarna asta, ca și din toate iernile de până acum, dar e un...
N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...
Prăjituri de burg ardelenesc. Cu ele ne-mbie pictoriţa Sorina Ţibacov când pătrundem în atelierul pe care-l împarte, la...
În ciuda numelui său cu rădăcini otomane - pilaf, pilavi - mâncarea asta, mai ales cea călugărească, e demnă de orice caiet...
Retetele românești ne sunt aproape mai ales la ceas de sărbătoare. Să pregătim, dar, ziua de mâine, cea a Sfântului Nicolae,...
Despe moldoveni se spune că ar pune lapte și-n varză acră. Lapte, nu, dar smântână sau chișleag, da. Mai ales dacă varza aia...
Retetele romanesti par să dea năvală peste om mai ales în acest timp încărcat de sensuri al Postului Crăciunului. Cu...
La Rimetea, activitatea muzeistică este veche de mai bine de o jumătate de secol. In 1952 s-a deschis Muzeului de Etnografie,...
A trecut aproape o săptămână din postul Crăciunului, iar credincioşii creştin ortodocşi se pregătesc să întâmpine cum se...
Prima saramura de peste pe care am invatat sa o fac era din... chitici. Pesti mici, dintre cei pe care pescarii ii prind si-i...
Dacă ar fi să numesc acum un fel de mâncare specific verilor și toamnelor maramureșene, atunci primul ce mi-ar veni in minte...
Dacă vrei să cauți retete romanesti, neaose, atunci în Oltenia de sub munte trebuie să te duci! Acolo e, zic unii, chiar...
Pe dom' Puiu l-am găsit, cum mă așteptam, la masă. Pasiunea lui de o viață e peștele - nu să-l prindă, ci să-l gătească și...
Campania de „conservărit” e pe sfârșite. Dar... chiar dacă vinetele din piață sunt cam mărunțele, încă pot fi folosite pentru...
Nu știu domniile voastre ce vă amintiți din toamnele copilăriei, dar mie îmi lasă și-acum gura apă după zacuștile cu ghebe...
În inima Bărăganului, grâul ține loc de orice altă cereală. Nu-i de mirare, deci, că-n vremurile de demult, câteodată și...
Două rețete năstrușnice mi-au încântat copilăria și mi-au pus la grea încercata judecata și cunoștințele mele despre natură...
Se zice că dacă mănânci în fiecare zi un... frumos de Voinești, întinerești! La măr mă refer, dar ce credeați? La fructul...
Sunt multe feluri de mancare pe care oricat le-ai cauta nu le vei mai gasi in alta parte: ruloul cosmenesc (carne de porc cu...
“Prăjitura Radio”: Prăjitura aceasta a fost creată de un cofetar din Stockholm, pentru a marca jubileul primei transmisiuni...
Abia au prins gust bun, „de murat”, castraveciorii pe care i-ați pritocit toamna asta? Atunci poate că e vremea să și gătiți...
O toamnă blândă, în marginea muntelui, acolo unde stâna, cu toate ale ei, se etalase văilor dimprejur, de ziceai că la...
Pentru a nu ştiu câta oară hălăduiesc prin Munţii Buzăului. Mă farmecă locul, mă cuceresc oamenii, mă ispitesc bucatele. La...
Cei mai multi dintre dumneavoastra asociaza toamna cu bogatia roadelor. Pentru mine, toamna e sinonima cu un rod anume:...
Probabil nu e bucurie mai mare decat sa te afli in mijlocul naturii si sa renunti pentru cateva ore la tot ceea ce s-ar putea...
"Și, ia mai zi, tușă Marie, care-i secretul castraveciorilor matale, de-i pui in toamnă și țin până la Paști?" In sectorul...
E deja o tradiție, la Berca, la Festivalul Cârnaților de Pleșcoi (organizat, de 8 ani, la Casa Matei), ca să se adune...
Ce au cârnaţii de Pleşcoi atât de special? De ce merită să lupţi să obţii pentru ei titulatura de “produs cu denumire de...
Se împlinește astăzi un deceniu de când acela pe care ne-am obișnuit să îl numim „patriarhul gastronomiei românești” s-a dus...
Copilăria mea era plină de regionalisme. Asta și pentru că vacanțele școlare mi le-am petrecut în satele bunicilor,...
Imediat după cel dintâi mare război, la Ministerul Școalelor, ajungea inspectoarea Învățământului gospodăresc consoarta...
S-a întâmplat să ajung la Sâmbăta de Sus, în postul abia trecut al Sfintei Mării, la vrema dezlegărilor la peşte. Ferice de...
O invoc aici pe Madona Dudu fiindcă... e zi de post. Și dacă sunteți în trecere prin Craiova, puteți trece pe la biserica...
Casa lui Moș Lucaci se sprijină pe tălpile ei de lemn, de piatră de râu și de lut. În mijlocul curții, cu mustățile muiate în...
Cu ceva vreme în urmă, era de bon-ton să primești musafiri la ceai, in amiezile parfumate (și toride) de vară. Uite, o...
Dacă-i vară, e timpul dulcețurilor fierte pe-ndelete și-al amintirilor din copilărie, când, în ograda casei bătrânești, sub...
Mai sunt doar vreo două zile până la Sânt Ilie, dar fiindcă ne-a ieșit weekendul acesta-n cale (va trebui să-i aflu un alt...
Pe Radu Anton Roman l-am văzut, cel mai adesea, gătind la... televizor. Ca mai toată lumea, de altfel. Dar de câteva ori mi-a...
Primesc zilele acestea un telefon din Timișoara. Doamna Luci, cum se recomandă, îmi spune povestea unei cărți de bucate vechi...
Vorbeam deunazi cu prietena mea, Cornelia Moise, banateanca, profesoara de Literatura si mare iubitoare a "culinaritului"....