Povestea apicultorului Dumitru Buzilă, omul care readuce gustul autentic pe mesele românilor
În satul Forăști din județul Suceava, într-un colț de natură unde timpul pare să curgă mai încet, trăiește un om care și-a dedicat viața pământului, pomilor și albinelor, Dumitru Buzilă, apicultor și pomicultor pasionat, a fost invitatul emisiunii „Viața la țară”, realizată de Tatiana Mircea.

Articol de Ramona Alexandrescu, 27 Martie 2025, 12:42
Totul a început în urmă cu 30 de ani, cu un hectar de livadă plantat din dragoste pentru natură și din respect pentru tradițiile moștenite din familie. „Imboldul a venit din familie, de la soție și de la socrul meu, oameni care iubeau pomii de grădină.
Pas cu pas, am învățat, am muncit și a apărut și dragostea pentru acest drum”, povestește Dumitru Buzilă.
Astăzi, livada sa este o adevărată colecție de soiuri vechi autohtone de pomi fructiferi, în special păr, din care cultivă peste 20 de soiuri tradiționale, readuse la viață prin altoire.
"Sunt pere mici, zvârcite, poate urâte la înfățișare, dar au un gust și o aromă deosebită, cum rar mai găsești. Oamenii sunt reticenți la început, dar cei care gustă… revin!”
Fructele ajung în piețele din Fălticeni și Pașcani, unde Dumitru Buzilă și-a format o clientelă fidelă. De câțiva ani, participă și la Piața Volantă „Gustă din Bucovina”, organizată de Direcția Agricolă Suceava un eveniment dedicat micilor producători locali.
Pe lângă livadă, gospodarul din Forăști îngrijește și 35-50 de familii de albine, în funcție de sezon. Produce miere polifloră, dintr-un teren lucrat „ca acum 50 de ani”, aproape deloc chimizat, unde albinele se bucură de flori curate și sănătoase.
„Este o plăcere să fii în mijlocul naturii, să muncești cu drag și să simți că ceea ce faci aduce bucurie altora”, spune el. Poate cel mai emoționant moment rămâne o amintire din copilăria nepotului său:
„Avea vreo patru ani și, ajuns în livadă, a zis: Aici este palatul fructelor! Atunci am simțit că toată munca mea are un sens.”
Dumitru Buzilă este un exemplu de autenticitate, perseverență și dragoste pentru pământul românesc. Un om care nu doar produce, ci și păstrează vie memoria gustului adevărat.