Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului are ca moment culminant sfințirea apei și transformarea ei în agheasmă.

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 06 Ianuarie 2024, 08:42

Aceasta este folosita ritualic pentru tamaduirea bolilor si pentru protejarea oamenilor sau a gospodariei impotriva pericolelor si a duhurilor rele. Iar pentru ca minunea savarsita de Boboteaza prin sfintirea apei se rasfrange asupra intregii naturi (toate paraurile si raurile, izvoarele si fantanile raman sfintite timp de doua sau sase saptamani), crestinii se curata fizic si sufleteste pentru a primi cu folos darul lui Dumnezeu.

In ziua de Boboteaza, cand inmoaie preotul crucea in apa, se spune ca toti dracii ies din ape si o iau la fuga. Din aceasta cauza e bine sa nu lasi haine agatate afara pe sarma, ca sa nu se ascunda sub ele. Cand preotul intra in casele oamenilor cu apa sfintita, exista obiceiul de a pune pe cruce un fuior de canepa, ce intruchipeaza barba lui Hristos. Dupa ceva timp, fire din acest fuior se vor lega de plasele de pescuit ca sa se umple de peste. In alte zone, femeile pregatesc doua paini sau doua turte: una mai mare si una mai mica. Cea mare o ofera preotului, iar pe cea mai mica, rupta in bucati, o dau vitelor, ca sa fie ferite de pericole.

Cum se face Painea de Boboteaza?

Ai trebuinta de: un kg faina, 25 g drojdie, un ou, zahar, sare, lapte, ulei, mac, susan.
Drojdia se dizolva in putin lapte cald amestecat cu o lingura de zahar. Se pune faina intr-un vas si se face o adancitura in mijlocul ei. Se adauga laptele amestecat cu drojdie, oul si un praf de sare. Se framanta un aluat potrivit de tare, adaugand cat lapte este nevoie. Se lasa aluatul la crescut, apoi se asaza in tavi unse cu ulei. Se mai lasa sa creasca inca un sfert de ora, se unge fiecare paine cu ou si se coace. Se poate presara deasupra mac sau susan.

Un text de Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce